Smutny ziemniak

Po elektrowstrząsach są zdrowsze

23 sierpnia 2010, 09:05

Inżynieria genetyczna to najbardziej znany sposób wytwarzania prozdrowotnej żywności. GMO jednak nie jest lubiane. Okazuje się, ze podobny efekt można osiągnąć łatwiej: wystarczy warzywa poddać torturom w postaci elektrowstrząsów lub ogłuszania ultradźwiękami.



Środek najlepszy i to nie tylko złoty

7 września 2011, 08:40

Ludzie faworyzują obiekty położone w środku rzędu i kolumny. Mogą nie być tego świadomi, ale tendencja ta wpływa na wiele codziennych sytuacji, np. na produkty kupowane w sklepie lub przez Internet, odpowiedzi udzielane w sondażach, a także osoby wybierane do wykonania szeregu różnych zadań czy funkcji [niewykluczone, że politykom sadzanym w centrum podczas debat daje się fory] – tłumaczy Paul Rodway z University of Chester.


Microsoft chwali się sukcesem w Chinach

23 maja 2012, 11:49

Windows Phone potrzebował zaledwie dwóch miesięcy by pokonać na chińskim rynku iPhone’a. Do urządzeń z systemem Microsoftu należy 7% rynku Państwa Środka. To o 1 punkt procentowy więcej niż posiada iPhone


Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

15 stycznia 2013, 12:00

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.


Wg EFSA, aspartam jest bezpieczny dla zdrowia

12 grudnia 2013, 10:29

Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.


Microsoft publikuje wyniki finansowe

27 stycznia 2015, 11:56

Najnowszy raport finansowy Microsoftu pokazuje, że wydział urządzeń konsumenckich radzi sobie coraz lepiej. Oczywiście głównym rynkiem koncernu jest i pozostanie rynek oprogramowania, jednak jako ciekawostkę warto odnotować, że telefony Lumia sprzedają się lepiej niż kiedykolwiek, a przychody z tabletów Surface przekroczyły miliard dolarów.


Wyjaśniono, jak niebieskie i zielone gliny zabijają bakterie

12 stycznia 2016, 12:06

Od czasów prehistorycznych ludzie wykorzystują gliny do celów medycznych. Choć wiedziano, że niektóre zabijają bakterie, dopiero teraz określono mechanizm ich działania.


Promieniotwórcze cegły i awokado

10 października 2016, 13:06

By pomóc ludziom umieścić informacje o radioaktywności w szerszym, znanym kontekście, ekipa Roberta Hayesa z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny zmierzyła promieniowanie obiektów codziennego użytku.


Mała ważna zmiana

21 grudnia 2017, 11:29

Zastąpienie części białek zwierzęcych białkiem roślinnym korzystnie wpływa na cholesterolowe markery ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.


Ten, kto rzuca śmieciowe jedzenie, powinien się spodziewać objawów odstawienia, zwłaszcza w 1. tygodniu

21 września 2018, 10:30

Rezygnacja ze "śmieciowego jedzenia" wywołuje podobne objawy odstawienia jak narkomanów, którzy próbują zerwać z nałogiem.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy